Er du klar til Mortens Aften?

Mange holder Mortens aften og spiser andesteg på i morgen. Og jeg er tilhænger af den tradition, da jeg bare er vild med and i alle afskygninger 😉 Man kan jo også bruge den dag til at øve sig lidt på at lave den store julesteg 😉 Jeg har her samlet de vigtigste ting, så du kan få en rolig og dejlig Mortens aften 🙂

Lidt gode råd

  1. Vælg en god fritgående and.
    Lige præsis her i kødet kan du helt sikker smage at pris og kvalitet høre sammen.
  2. Vælg altid en and på over 3000 g.
    Skroget på en and er næsten altid det samme, så ved at vælge en stor and på over 3000 g, får du mere kød og fedt.
  3. Vælg en and, med et godt fedt lag.
    Lige denne dag skal du ikke være fedtforskrækket. Fedtet gør kødet saftig og giver smag.
  4. Krydre din and godt.
    Vær ikke bange for at bruge godt med krydderier i. Vælg gerne nogle lidt anderledes end bare salt og peber. Det giver noget mere dybde. Kom også gerne andet fyld i end æbler og svesker. Prøv med store rosiner, tranebær, abrikoser osv. Der er mange skønne ting at vælge imellem.
  5. Langtidssteg din and
    Så får du en meget mør og saftig udgave. Du kan sagtens stege den dagen før. Skære den ud og pensle den med andefedt. På selve dagen varmer du fadet med and op, ved at give det ca. 25 minutter ved 200 grader.
  6. Sauce skal der være
    Og der skal være nok. Jeg koger gerne en lækker fond og laver sauce af. Der skal være rigeligt og det skal smage fantastisk. Det redder hele middagen og er helt sikker arbejdet værd 🙂
  7. Vælg lækkert tilbehør
    Gør lidt mere ud af tilbehøret. Køb god kartofler, som f.eks asparges, og lav en lækker salat til.
  8. Lav dine egne brunede kartofler
    Mange laver brunede kartofler med kartofler på glas. Jeg er ikke den store tilhænger da jeg synes de smager af lagen de ligger i og bliver underlige i konsistensen. Derfor bruger jeg altid almindelige pille kartofler. Det bliver så lækkert, men er selvfølgelig også lidt mere besværligt, da de først skal pilles.
  9. Lav din egen rødkål
    Det er super nemt at lave rødkål. Man kan lave det lang tid i forvejen og fryse det ned i små potioner. Det gør jeg altid i december, så der er lækker rødkål til hele måneden 🙂 Det kan friske enhver kedelig frikadelle op og højne julemiddagen til det bedste 🙂

Her under finder du opskrifter på det hele. Der er også mit forslag til året and 🙂 Du finder opskrifter på det hele. Og så kan jeg kun sige en ting – husk saucen 😉

Mit valg af Andesteg
Andesteg skal være saftig og fuld af smag. Jeg elsker når det får lidt ekstra krydderier. Derfor er mit valg af and i år denne krydret udgave. Jeg ville dog i år lave asparges kartofler, brunede kartofler og rødkål til. Det ville glæde mit hjerte at få denne skønne hjemmelavet udgave og jeg ville elske at lave det. Men i år skal dagen tilbringes på hospice. Der står dog også andesteg på menu, men det er jo ikke min udgave 😉

De brunede kartofler
Brunede kartofler hører til hvis man laver en klassisk udgave af andestegen.  Denne opskrift kan du bruge både til dejlige friske kartofler eller til kartofler på glas. Det er jo lidt en smagssag, hvilke udgave man foretrækker. Jeg er stor fortaler, for at man selv koger og piller kartoflerne. Det smager så meget bedre. Men jeg forstår at glaskartoflerne er nemme at bruge 🙂

Rødkål
Hvis du vil lave noget nemt og hurtig til din andesteg. Noget der er hjemmelavet og virkelig imponere, så er det hjemmelavet rødkål. Det smager så godt og tager ingen tid at lave.

Fond til den perfekte sauce
Det der binder hele måltidet sammen, er saucen. Und dig selv noget luksus og lav en virkelig lækker udgave af brun sauce. Se her hvor let det er. Jeg lover at det er arbejdet værd 😉 Det er også lidt blærerøvsagtigt at lave sin egen fond til saucen 😉

Salat
Vi er mange der godt kan lide en lidt frisk salat til andestegen. Jeg kan anbefale denne rosenkålssalat. Den er lækker, frisk og fuld af smag.

Det lidt ekstra
Hvis du vil lave lidt ekstra lækkert til måltidet på søndag, så overvej, disse syltet nødder. Det tilføjer noget rigtig lækkert til hele  måltidet.

 

 

(Visited 89 times, 1 visits today)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *