I dag fylder min søn hele 8 år. Jeg forstår slet ikke at han bliver så gammel, men det gør han altså. Det skal selvfølgelig fejres og det gør vi med nogle skønne dejlige teboller. Sådanne nogle gode gammeldags nogen. Fyldt med smør, sødmælk og sukker. Ikke et gram fuldkorn eller andet sundt 😉 Og hvor smager det dog fantastisk 🙂
Jeg har søgt inspiration på nettet og selv blandet mig frem til en brugbar opskrift. Jeg har bla. kommet vanilje og kardemomme i. Det giver en dejlig smag og vi er vilde med det herhjemme. I går holdte vi familiefødselsdag og familien synes også de var gode. Tebollerne blev luftige og lækre. Jeg lader dem hæve længe for at få luftighed i dem 🙂 Bollerne er sprøde udenpå og smagsfulde.
Her blev de serveret lune med smør på. Det var bare lækkert. I dag er der heldigvis lidt rester 😉 Dem glæder jeg mig til.
Gammeldags Teboller
(Fødselsdagsboller)
– ca. 26 stk.
50 g. gær
5 æg
1 tsk. vanilje
1½ tsk. kardemomme
1½ tsk. salt
200 g. sukker
ca. 1200 g. mel
5 dl. sødmælk
200 g. blødt smør
Til pensling
2 æg og et par dråber vand
Udblød gæren i æggene, ved at piske det godt sammen på røremaskinen. Det må gerne blive lidt tykt i det. Kom vanilje, kardemomme, salt og sukker i. Skift til dejkrog på maskinen. Kom ca. 400 g. mel i og rør det sammen. Lun mælken (håndvarmt) og kom det i dejen, sammen med smørret. Rør det sammen og kom mel i lidt ad gangen. Dejen skal være luftig, så pas på ikke at få rørt for meget mel i. Dejen må dog ikke klister 🙂 Ælt dejen godt igennem på maskinen. Gerne 8-10 minutter til dejen danner lange tråde (glutenstrenge). Så hæver bollerne godt 😉 Kom et fugtigt klæde over skålen, og stil den til hævning et lunt sted i 1 times tid. Del dejen i ca. 26 ens dele og form dem til boller. Fordel dem på 3 bageplader, beklædt med bagepapir. Der skal være god afstand i mellem dem. Lad dem hæve 2-3 timer ved stuetemperatur. Pensel bollerne med æg. Bag bollerne i en 200 grader varm ovn (varmluft) i ca. 10-12 minutter (alt efter størrelse). De skal blive flotte gyldne.
FruSpinat.dk
Bollerne klar til at komme i ovnen
Færdigbagte lækre boller
Servers selvfølgelig med smør på 😉 Mums.
Happy birthday