Hvide asparges med grønne friske mandler og hollandaisesauce – Samt tanker om mad og kræft ;)

Så er det jo nu. Lige nu at I skal skynde jer ud og få fat i asparges. Det er kun ganske kortvarigt at asparges er i sæson, så det gælder om at spise dem hver dag i de par uger, de er her 🙂 Her har jeg lavet en udgave med en skøn klassisk hollandaisesauce, samt grønne friske mandler.

Jeg er vild med asparges og det er i alle udgaver. Lige fra høns i asparges, til smørdampet friske grønne sprøde asparges i en salat. Der er mange gode egenskaber med asparges og smagen er jo helt i top. Desværre har jeg læst at lige netop asparges er rigtig dårlig for kræftceller. Dårlig på den måde, at det får dem til at eksplodere i antal. Og det har jeg jo ikke lige brug for. Så har jeg indgået et kompromis med mig selv, der siger at jeg kun må få det et par gange om året. En gang høns i asparges (yndlingsret) og en gang når de friske asparges kommer 🙂 Så det hele går nok med det. Man skal selvfølgelig spise rigtig store mængder af asparges, hvis det skal have dårlig indflydelse på kroppen.

Ved ikke hvorfor jeg lige har fået en skræk i livet, mht. asparges. For der findes lige så mange artikler der viser at det er godt mod kræft. Nogle gange sætter ting sig fast og det er det eneste man ser 😉

Det her med kræft og kost er rigtig svært. Der er råd mod det ene og det andet. Jeg ville gerne lytte til det hele, men skal samtidig også eksistere i livet og ikke mindst i min families ernæring 😉 Mange siger at sukker er det rene guf for kræftceller og det samme med mælkeprodukter. Der har jeg også måtte foretage valg. Sukke har jeg skåret meget ned på. Mælkeprodukterne har jeg meget svært ved at undvære. Ost, smør, fløde og creme fraiche er virkelig svært for mig. Jeg kan sagtens undvære mælk. Også A-38 er en del af min kost, ellers fungere min mave ikke med alt det medicin. Så det kan virkelig være svært. Jeg prøver at lytte til min krop og til de gode råd. Jeg prøver også at leve efter en realistisk kost.

Jeg har nemlig brugt mange, mange år af mit liv på specielkost. Hovedsagelig i form af div. slankekure. Der har altid været en masse forbud i mit hoved om hvad jeg måtte og ikke måtte spise. Faktisk så meget at jeg som teenager fik spiseforstyrrelser (tvangsspisning og bulimi). Senere brugte jeg mange år på at spise efter stabilt blodsukker. Det betyder at undgå kartofler, rodfrugter, brød, ris, pasta og alle andre hurtige kulhydrater. Så der har altid været fyldt med forbud i forbindelse med mad.

Det har jeg lovet mig selv at slippe, da jeg fik kræft. Nu spiser jeg hvad jeg har lyst til. Og hvor har det været en befrielse at slippe det mad. Det kan virkelig anbefales. Det gør faktisk at jeg spiser helt anderledes. Nu tænker jeg på hvad der er godt for mig. Hvad giver energi og hvad gør noget godt for min krop. Det er mental frihed og jeg nyder det 🙂

Tilbage til aspargesen
Og sikke en udenomssnak for de stakkels asparges 😉 Asparges er virkelig en grøntsag, som man skal huske at nyde, når den er i sæson. Sæsonen er kort.  Og husk ikke at smide bundene ud. Du kan koge den mest fantastiske sauce eller suppe på  dem 🙂 Hvis du ikke kender til at arbejde med asparges, så er her et par tip.

De grønne asparges, knækker du det nederste af. Der hvor aspargesen knækker naturligt, det er der den skal knækkes. Bunden er ikke god at spise (med god at koge sauce eller suppe på – kan evt. fryses til du har mange). De grønne asparges skal ikke skrældes og er bare super lækre både som rå og tilberedt. Jeg kan bedst lide når der er lidt bid i dem. Jeg er vild med dem, når det lige bliver viklet med bacon og bliver grillet 😉

De hvide asparges, knækker man på samme måde som de grønne. Jeg synes at de hvide asparges skal skrælles (ikke hovedet). Jeg synes det yderste lag er lidt træagtigt. De hvide asparges er super lækre når de er tilberedt. Dette er faktisk en af de bedste retter jeg kender med hvide asparges.

Nyd dem 🙂

 

 

(Visited 117 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Hvide asparges med grønne friske mandler og hollandaisesauce – Samt tanker om mad og kræft ;)

  1. Sæsonen for asparges er vel traditionelt frem til Sankt Hans. Har du evt en henvisning til hvor du har læst det om kræft og asparges? Den vil jeg gerne læse.

    1. Jeg kan faktisk ikke huske hvor jeg læste det 🙂 Og jeg ved godt at man altid skal tage det med et gran salt, da der altid er for og imod. Men dengang jeg læste det, virkede det som noget ganske seriøst. Jeg skulle nok have undersøgt det lidt mere, kan jeg se. For Asparges er åbenbart og godt MOD kræft. Ja, ja, det er som med alt andet 😉

      Hurtig google https://www.bt.dk/sygdomme/ny-overraskende-forskning-asparges-spreder-kraeft
      Og her kan man så læse det omvendte 😉 https://www.jv.dk/indland/100-foedevarer-der-beskytter-mod-kraeft/artikel/732363

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *