Klassisk and med overraskelse

Andesteg er jo noget af det bedste her i julen. Jeg er vild med and, men må indrømme, at jeg altid bliver lidt nervøs når jeg laver det. Synes nemlig at ænderne er så forskellige. Derfor laver jeg det meget sjældent juleaften. Men gerne resten af året 😉 Denne opskrift giver heldigvis altid en mør og saftig and, hvor kødet falder af, af sig selv 🙂 Den har også en rigtig dejlig smag af julekrydderier.

Min nervøsitet omkring andesteg er faktisk mange år gammel. Jeg stod for juleaften med ufattelig mange mennesker. Jeg skulle selvfølgelig lave and og min erfaring i køkkenet var ikke stor. Jeg endte ud i en meget tør og nærmest uspiselig andesteg. Hvor der absolut intet kød var på de to ænder jeg havde lavet. Mareridt. Yderligere havde den person der havde flæskesteg med ikke lavet saucen hjemmefra. Jeg havde så ikke noget svinebouillon, så det blev sauce med oksesmag. De brunede kartofler brændte på. Sikke en aften. Egentlig tog gæsterne det pænt 😉 Men må indrømme, at jeg har fået et juletrauma 😉 Siden har jeg øvet mig meget på at lave en god andesteg og er heldigvis blevet ok til det nu 🙂

Historien er nok ca. 20 år gammel og jeg har holdt mange juleaftener siden. Men altid har andre lavet anden 😉 Jeg har så stået for kalkunen. Det har vi været glade for i mange år og flæskesteg. I år bliver der ingen andesteg. Kun flæskesteg. Vi er to der kunne lave and, men ingen af os har lyst til at stå med det juleaften. Og så må vi jo undvære 😉 Jeg har ikke meget overskud i år og er glad for at ikke stå med det ansvar, for det ville helt sikker stresse mig 😉

Men jeg lavede denne udgave for et par dage siden og den blev rigtig god. Den kunne sagtens have været serveret juleaften, så tror jeg skal til at komme over mit trauma 😉 Denne udgave har jeg givet et lille twist. I en madgruppe blev jeg anbefalet at prøve at lægge en svinemørbrad ind i anden. Det giver mere kød, men også en god smagsoplevelse. Man kan ikke smage det på anden, men svinemørbraden får en rigtig dejlig smag af alle julekrydderierne. Man skal huske at lukke anden godt med kødnåle, når man har fyldt den, så mørbraden ikke bliver tør. Du kan jo også altid droppe mørbraden og fylde anden med æbler og svesker. Det er samme stegetider. Men for at være ærlig, så er der her i huset, ingen der gider at spise de æbler og svesker 😉 Mørbraden blev dog hurtig afsat og resten af den smagte fantastisk i en gang biksemad, dagen efter 😉

Optøning af and
Hvis du bruger en frossen and, så er det vigtigt at den er tøet godt op inden du går i gang. En and kan man bedst tø op, ved at komme den i køleskabet 2 døgn før man skal tilberede den. Tør du den op ved stuetemperatur, så risikere du at saften løber fra og du får en tør and (og hvem vil have det juleaften 😉

 

 

 

 

 

 

Anden klar med al det lækre tilbehør

 

Her kan man se mørbraden

 

Mums, for det lækre andekød. Det var så dejligt mørt og saftigt 🙂

 

(Visited 154 times, 1 visits today)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *