Langtidsstegt okseculotte med krydderurte kartofler.Et virkelig skønt måltid, når man skal forkæle eller forkæles 😉 Mørt kød, lækker sauce og skønne kartofler. Det var en rigtig lækker efterårs ret 🙂
Jeg valgte at langtidsstege culotten. Jeg synes faktisk at det er den bedste måde at tilbede sådanne en efterhånden. Jeg er altid sikker på resultatet og det bliver mørt (selvfølgelig skal det også være godt kød). Men det er en forholdsvis sikker måde, at tilberede rødt kød på 🙂 Og så er jeg bare vild med hasselback kartofler. Jeg gav dem lidt ekstra smag med urter og hvidløg, simpelthen fordi jeg trængte til smag.
Jeg lavede en hurtig sauce til og det var super lækkert. Alt det bedste mad jeg kan få 🙂 Så en rigtig omgang selvforkælelse i et måltid. Jeg var glad 😉
Okseculotte med svampesauce
og urte hasselback kartofler
opskrift af FruSpinat.dk
1 okseculotte (min var en John Stone på 1,8 kg)
4 fed hvidløg
olivenolie
salt og peber
Urte hasselback kartofler
8 store kartofler
1 dl. smeltet smør
salt og peber
1/2 dl. frisk hakket urter (f.eks persille, purløg, oregano, timian)
1 – 2 fed hvidløg
Tilbehør
Stegte champignons
stegte grønne bønner og rødløg
sauce lavet af stegeskyen (portvin og piskefløde)
Skær evt. senen på undersiden af culotte af – hvis der er sådanne en. Snit fedtet på oversiden i rudemønster. Gnid stegen med olie, salt, peber og hvidløg. Lad stegen trække 1-2 timer i stuetemperatur. Brun kødet godt på alle sider. Man kan gøre det på en pande eller over direkte varme på grillen (ca. 15 minutter ved 300 grader). Derefter sættes stegetermometeret i (Det vi bruger kan ikke tåle varme på over 275 grader). Hvis du ønsker sauce, så husk at komme en bakke under stegen 😉 Skru grillen ned på 100 grader. Det er vigtig at tage kødet af varmen og først lægge det på når grillen er 100 grader. Grill kødet til det når en kernetemperatur på 52 grader. Det tog ca. 90 minutter for os. Lad stegen hvile i ca. 20 minutter inden du skære den ud.
Vi kan godt lide at vores oksekød har en slut kernetemperatur på ca. 55-56 grader. Derfor tager vi det af grillen nogle grader før. Ved så lav varme som her stiger temperaturen kun et par grader, mens det hviler. Vi endte med en temperatur på 55 grader.
Skræl eller rens kartoflerne godt (du kan godt lave det med skræl). Skær kartoflerne i tynde skiver, UDEN at skære skiverne helt igennem. Kartofler bliver mest lækker, hvis du skære meget tynde skiver. Pensl kartoflerne med smør. Drys salt og peber på. Læg kartoflerne på en bageplade og bag dem hele tiden sammen med kødet. Når kødet tages af, skrues grillen op på 220 grader. Rør de hakket urter og hvidløg med den sidste smør og kom det på kartoflerne. Bag kartoflerne færdige, mens kødet trækker. Kartoflerne skal være gyldne og sprøde.
Hvis du ønsker sauce, kan du riste nogle champignons, tilsætte lidt portvin og lade det koge lidt. Kom stegeskyen i og lidt fløde. Lad det koge ind til den ønskede konsistens.
FruSpinat.dk
Okseculotte