God mandag morgen 🙂 Her på en lidt trist, mørk og kold december morgen, så må vi friskes lidt op med en smuk tallerken og nogle lækre smage 🙂 Det her er et bud på en lækker nytårs ret. For mig handler nytårsaften nemlig om hygge med dejlige venner og god mad 🙂 Så denne ret kunne være et perfekt bud på vores hovedret 🙂
Kødet er en lækker John Stone oksemørbrad (er på tilbud lige nu) fra Jellinge naturkød. Det er den øverste del af mørbraden man får her. Meget, meget lækkert og bestemt fantastisk kød. Der er altså noget over det der John Stone kød. Jeg er vild med det.
Nytårsaften skal maden være nem – altså skal man kunne forberede det meste om dagen og så lige varme det til middag. Sådan har jeg det bedst. Jeg vil gerne være sammen med mine gæster og hygge mig. Jeg har ikke lyst til at bruge hele aftenen i køkkenet. Denne ret kan faktisk forberedes om formiddagen. Alt kan laves næsten færdigt og skal bare lige varmes. Endda det meste af saucen. Så kan man bare lave kødet om aftenen. Det kan trække mens man spiser forretten. Helt perfekt.
I denne ret er mørbraden tilberedt helt klassisk. Saucen har en lækker sød og syrlig smag, så bare smager godt. Hvis du ikke har rødvin til sauce, så kan du erstatte den med lidt portvin. Kartoffeltoppene kan laves større, hvis man ønsker det. Så skal man nok bare komme knapt så meget smør og piskefløde i. De her toppe flyder nemlig lidt ud, men er bløde og lækre.
Kødet kan selvfølgelig tilberedes på grillen 😉
Oksemørbrad med rodfrugtstoppe
og brombærsauce
– 4 personer
1/2 oksemørbrad (hoved)
salt og peber
8 fed hvidløg
1/4 liter vand
Rodfrugtstoppe
500 g pastinakker og persillerødder
500 g kartofler
50 g. smør
1,5 dl. piskefløde
salt og peber
Brombærsauce
stegesky
1 dl rødvin
lidt smør
125 g brombær
maizena til jævning
salt og peber
evt. lidt sukker
evt. oksebouillon
Pynt
Brøndkarse og brombær
Oksemørbrad
Afpuds kødet hvis der er sener på det. Kom det du skærer fra i bradepanden, du skal bruge senere. Det giver smag til saucen. Gnid stegen godt med salt, peber og hvidløg. Smelt smørret på en stor pande og brun kødet godt på alle sider. Tag kødet af panden og læg stegen på en rist med en bradepande under. Kom vandet i bradepanden. Sæt stegen i en 200 grader varm ovn (ikke varmluft) i ca. 30-40 minutter (alt efter størrelse). Tag stegen ud og pak den ind i sølvpapir. Lad stegen hvile 20-30 minutter inden du skærer den ud.
Rodfrugtstoppe
Skræl pastinakker og persillerødder. Skær dem i helt små stykker og kom dem i en gryder. Skræl også kartoflerne og skær dem i lidt større stykker. Kom dem i gryden til de andre rodfrugter, og dæk dem med vand. Kog rodfrugterne til de er helt møre. Hæld vandet fra og tilsæt lidt salt, peber, fløde og smør. Mos rodfrugterne til du har en ensartet masse. Den må ikke blive for lind. Lad mosen køle af i en times tid. Kom mosen i en sprøjtepost og sprøjt små toppe på en bageplade, beklædt med bagepapir. Bag dem i en 200 grader varm ovn, indtil de er gyldne (ca. 20 minutter).
Sauce
Kom lidt smør i en gryde og svits bærerne lidt. Tilsæt vinen og lad det simre til det er reduceret til ca. 2/3. Tilsæt stegeskyen. Kom saucen igennem en sigte. Smag saucen til med bouillon, salt, peber og evt. lidt sukker (afhænger af sødmen i vin og bær). Jævn saucen med maizena rørt med lidt vand.
Så lækkert er kødet. Start med at skærer sener af.
Gnid med krydderier
Brun kødet
Læg det på en rist i en bradepande
Mosen sprøjtes ud og bages. Husk at få godt med højde på, da de flader lidt ud under bagningen.
Færdigt og klar til at spise
Skær ud i skiver.
Saftigt og lækkert.
Guf, så er det bare at sætte tænderne i den lækre ret.
Delvis sponsoreret indlæg.
Din opskrift ser rigtig lækker ud!! Må jeg spørge, hvad det er for nogle løg, der pynter så fint på tallerkenen? Hvordan er de tilberedt?
Mvh. Sigrid.
Tak skal du have – og ja, der skulle jeg da lige tænke mig om. Mærkeligt at jeg ikke har skrevet det i opskriften. Men det er bare rødløg, som jeg har pillet lidt fra hinanden og så er de kogt med rodfrugterne i ca. 1 minut. Helt enkelt 🙂