Sådan sparer du penge på dit madbudget og 10 billige retter :)

At lave mad på et lille budget kan nogle gange være en udfordring, men kan sagtens lade sig gøre. Man skal dog planlægge og tænke sig om. For vi ved alle hvor nemt det er at bruge penge. Jeg har i indlægget her samlet nogle gode tips til hvordan du sparer penge på madbudgettet. Og jeg har 10 forslag til billige middagsretter. Retter hvor du får god nærende kost. Så læs med her.

10 gode råd
Jeg har skrevet dem før, men de tåler bestemt en gentagelse 😉 For der er virkelig penge at hente, ved at tænke sig om. Især hvis du er typen der lige drøner forbi supermarked efter arbejde og shopper til aftensmaden. For det bliver ofte impulskøb, og er bestemt ikke billigt 🙂 Måske er du også bare typen der ikke kan overskue tingene, når du står foran kølemontren. Planlægning er kodeordet. Det har reddet mig mange gange 😉

Vi lever faktisk efter en stram madplan herhjemme. Vi budgettere at bruge vores penge på meget andet end mad. Vi er 4 mennesker og har afsat 1100 kr. om ugen til mad. Dette indkludere også guf, shampoo, toiletpapir, små gaver osv. Der er ofte også penge til nogle strømper, underbukser eller lignende. Det er et budget der er selvvalgt og det passer ganske fint til os. Vi kunne sagtens bruge flere penge og nok også lidt mindre. Det er også meget passende med hvad jeg ser andre familier bruger. Måske nok lidt i under, hvad mange andre bruger 🙂 Men det er fint.

Vi sparer også en del ved, stort set aldrig at få take a way. Mange bruger rigtig mange penge på det, men det har vi fravalgt. Det sker måske en gang hver anden måned.

Her er 10 gode råd til hvordan du kan sparer penge på madbudgettet.

1. Lav en madplan for hele ugen. Du sparer tid og penge.

2. Køb stort ind en gang om ugen. Lille indkøb efter et par dage af mælk og brød

3. Lav indkøbsseddel og hold dig til den.

4. Brug grøntsager der har sæson nu. Så er grøntsagerne ofte billigere

5. Grøntsager der altid er billige – gulerødder, frost bønner og hvidkål. De mætter meget og strækker langt

6. Kartofler og Pasta er meget billigt mad. Selvfølgelig lidt kedeligt, men man kan kombinerer det med krydderier, lidt ost, ketchup, lidt forskelligt kød.

7. Havregryn er også mad:-) Ingen børn tager skade af at få havregryn eller havregrød til aftensmad engang imellem.

8. Lav mad til flere dag af gangen. Det er både billigere og sparer tid. Gode retter er f.eks gryderetter, lasagne og moussaka.

9. Hakket kød kan ofte findes billigt på tilbud

10. Hvis man handler tidligt på dagen, kan man ofte finde kød som har sidste holdbarhedsdato på den dag, man handler. Så er kødet sat ned (ofte halv pris). Det er ofte mærket med røde mærker:-) Vi får gode udskæringer på måde.

Jeg kan også anbefale at holde styr på dit køleskab. Brug altid hvad der er og undgå at smide mad ud. Jeg finder ofte grøntsager og kød til en middag, som jeg ikke vidste vi havde 😉 Jeg fryser f.eks kødpålæg ned og kommer det i en omelet. Ofte er pakkerne nemlig store og vi får dem ikke spist inden de går over tiden. Ost kan også fryses og er fint som topping på pizza, lasagne osv.

 

10 gode spændende billige retter

Alle retterne her koster under 40 kr. Der er til 4 personer. Jeg skriver lidt under hvert billede, hvad det kræver. Men ofte kræver det f.eks at kødet er købt på tilbud. Du kan jævnligt finde f.eks hakket kød til 15-20 kr. pr. halv kilo. Store stykker kød som f.eks nakkefilet og hamburgerryg kan også findes på tilbud til omkring 30 kr. pr. kilo. Og der er til mange middage i en nakkefilet (vi får ofte 3 middage ud af en nakkefilet og vi spiser meget kød – Det kan være steg med kartofler, grønt og sauce i et par dage og så en rest til biksemad). Jeg har forsøgt at vælge retter der er lidt mere spændende end bare frikadeller og spaghetti med kødsauce. For man kan sagtens lave spændende mad på et mindre budget.

Jeg vil så også lige nævne at man kan lave meget billigere retter end disse. Men det kræver at man går rigtig meget på kompromis med f.eks grøntsager. Jeg har svært ved at lave billigere mad en 10 kr. pr. person, hvis der skal være grøntsager med i retten. Og det synes jeg er meget vigtigt. Men det er jo et valg 🙂 Der var mange retter at vælge imellem, da 40 kr. passer perfekt til vores budget og ofte er det vi får. I weekenden bruger jeg så lidt mere, og vi får f.eks en god steg og lidt dyrer grøntsager en af dagene. Her er de 10 retter jeg har udvalgt til jer 🙂

 

De her Chipsedeller er en lidt sjov måde at gøre hakket kød lidt mere spændende. De smager rigtig godt og er sjove at lave med børn. Jeg beregner at 1/2 potion er nok til 4 personer et måltid. Men lav de dobbelt potion og hav let mad til to dage 🙂 Server med f.eks pasta, tomat sauce, dampet gulerødder og bønner.  Kød 15 kr. Pasta 5 kr. Hakket tomater dåse (til sauce) 5 kr.  og 10 kr. til grøntsager.

Hvis du er til de lidt mere eksotiske retter så prøv Spyd a la Gyros. De smager rigtig godt og børn elsker dem fordi de er på spyd 😉 Kom dem evt. i en tortilla pandekage, eller lav pasta og lækker salat til. 15 kr. til kød. 10 til tortillas, 15 kr. til salat (halvt iceberg 5 kr. agurk og tomater)

En lidt sjov måde at bruge hakket oksekød på er til denne Burger roulade. Den smager rigtig godt og har alt i en ret 😉 Du har til to dage i denne opskrift. Der er for 10 kr. kartofler, 20 kr. kød. Og massere af penge til resten 😉

 

 

Denne Blomkålssuppe er en billig måde at få grøntsager på. Den smager rigtig dejlig på en kold efterårsdag. Blomkål kan man finde til 10 kr. Bacon 10 kr. Kokosmælk 15 kr. 

Denne dag var jeg heldig. Jeg fandt en hel nakkefilet (2,3 kg) til bare 35 kr. Det er selvfølgelig ikke hver dag man kan finde det, så jeg regner med 80 kr. for kødet her i retten. Det kan man ofte finde nakkefilet til. Planlægning en vigtig ting, når man køber sådanne et stykke kød. For her er 3 middage 🙂 1. og anden middag er Ølbaiseret nakkefilet med rodfrugtsmos, brun sauce og dampet gulerødder, måske rosen kål, hvis du kan finde dem til en god pris. 3 middag er biksemad eller har du meget kød tilbage kan du lave tortillas. Jeg lægger gerne den sidste rest kød i fryseren, da man bliver lidt ked af det samme kød 3 dage i træk 😉

En gammel familieret er denne Fattigmands bankekød. Jeg laver den ofte med blomkålsmos, men man kan også få kartoffelmos til. Mange kender retten som kødsauce. Jeg laver altid til et par dage, det er så skønt at have nemt mad på dag to. Anden dag får vi pasta til og ikke blomkålsmos. Til to dage bruger jeg (dobbelt opskrift), 30 kr. på kød, 10 på blomkål.  10 kr. på ost (køber en billiger udgave), pasta 5 kr. og resten på grøntsager. Jeg kommer ofte revet gulerødder og f.eks pastinak i gryderetten. Det er så nemt og fylder godt. Champignons kan udelades, da de er lidt dyre og måske ikke kan passes ind i budgettet.

En sjov udgave af frikadeller. En kæmpe frikadelle med spicy topping. Det smager så lækkert. Kød 15 kr. Kartofler 10 kr. Gulerødder og porre 10 kr. 10 kr. til resten.

Plankebøf med blomkålsmos er også en mulighed. Hvis du laver lidt mindre bøffer end  jeg har gjort her, så er der til 4 personer. At lave det med blomkålsmos giver en dejlig let middag, uden så mange kulhydrater. Du kan selvfølgelig lave det med kartoffelmos, hvis du føler mere for det. Det koster ca. det samme. 15 kr. til kød (500 g), 10 kr. blomkål og 15 kr. til resten. Du kan erstatte potobellosvampene med almindelige champignons eller helt undlade dem.

Dejlig måde at få hakket oksekød på. Det er virkelig velsmagende. De tager lidt tid at lave, men du har til gengæld mad til 2 dage. Det er Lahmacun – Turkisk pizza. Hvis du ikke kender dem, så kan de virkelig anbefales. 15 kr. til kød, 10 kr. til dej, Iceberg 10 kr. Og massere af penge til salat fyld (tomater, agurk, løg, peberfrugt osv.) Husk at der er middag til 2 dage 😉

 

Medister slange med flødekartofler. Det er ikke en smuk ret, men billig og ganske smagfuld. Kartofler for 10 kr. Medister kan man ofte finde til 10 kr. Fløde 10 kr og så lidt grønt (f.eks kogte bønner). Luksus udgave er med bacon på 😉

 

Ja, det var så mine valg af billige retter. Jeg kunne have valgt mange andre, men de her retter er nogle som hele familien kan lidt her i huset. Man kan også gå helt andre veje. F.eks et par kyllingefilet, nudler og grøntsager. Eller et par koteletter og grøntsager i woken og med ris til. Det gode ved wok er, at det er en nem måde at få brugt rester af grøntsager på 🙂

Ofte får jeg lavet for meget mad – faktisk ret ofte 😉 Jeg skal altid være sikker på at der er nok. Det gør at jeg står med en rest, hvor der ikke er nok til familien, men jeg synes det er spild at smide det ud. Derfor spiser jeg ofte rester til frokost. Det passer fint til mig, da jeg arbejder hjemme og lige kan varme maden. Så det fungere rigtig fint og sparer lidt på frokost budgettet.

Spar penge på guf
En sidste ting jeg lige vil nævne er guf. Gu dækker over slik, chokolade, kager og chips. Som de fleste danskere kan vi godt lide lidt guf. Vi voksne får gerne lidt hver aften (ups) og børnene får lidt i weekenden. Vi overdriver ikke og jeg synes det er ok. Ofte vælger vi peanuts, mandler osv. Men jeg må indrømme at det er en post der nemt stikker af.

Jeg skrev i en periode ned, alt hvad vi brugte på netop slik, kager og chips. Jeg fik et chok. Der lå nok omkring 300 kr. hver uge. Det er jo ikke sundt, men det er så et helt andet problem. Det er ekstremt dyrt og vanvittig mange penge at bruge på det. Derfor tog vi et valg, at vi “kun” må bruge 100 kr. på den post om ugen. Det lyder jo også af meget, men prøv lige at samle lidt guf i en kurv og se hvad der er for i penge. Man bliver meget overrasket 😉

For at få 100 kr. til at slå til på den post, betyder det at jeg skal være opfindsom. Den står ofte på en hjemmebagt kage i weekenden. Popcorn og chokolade i plader er ofte billige. Men det betyder også at vores børn ikke får store poser med slik hver fredag aften. Det er nu ikke noget de savner. De elsker popcorn 😉

Cigaretter og sodavand
Hvis du ryger og drikker sodavand er det også en post du skal være opmærksom på. Det er jo et valg man tager. Men lad mig lige nævne hvis du drikker ca. 2 liter sodavand om dagen (til 10 kr.), så bliver det 300 kr. om måneden (3600 kr. om året). Ryger man 20 cigaretter om dagen ( til 40 kr. pr. pakke) bliver det 1200 kr. pr månede (14400 kr. om året). Beløb man virkelig skal vælge at bruge på de ting ;). Jeg ved godt at det kun er 20 kr. om dagen, men når man gange det op på årsplan, så er det mange penge. Penge der kunne give familien en uges ferie, eller give nogle skønne dagsture til BonBonland, Tivoli osv. Det er værd at tænke over 😉

Det mentale i et madbudet
Eller faktisk i alle former for budgetter, er at de er et valg. Jeg elsker at lave budgetter og overholde dem. Det giver mig en følelse af kontrol at dele poster op. Det gør også at jeg ikke sidder og mukker over tingene. Vi har haft meget hårde økonomiske perioder og de har ikke været sjove. Men ved hjælp fra søde mennesker, som f.eks gav os børnetøj, kom vi igennem dem. I dag har vi en normal økonomisk tilværelse. Jeg er førtidspensionist og min mand lønmodtager (arbejder altså). Vi har ikke den store vilde økonomi, men vi kan lægge et holdbart budget 🙂

Men vi vælger, hvad vi vil bruge vores penge på, og det elsker jeg. Jeg tænker ikke “øv, jeg kan ikke få den nye bluse eller den nye telefon”, men “ja, vi kan komme på ferie”. Vi lægger vores penge i forskellige bunker hver måned. Har forskellige konti, som vi overfører til. F.eks Gaver (så kommer jul og fødselsdag ikke bag på os), tøj og sko (så er der altid til vinterstøvler og vintertøj), rejsekonto osv. Det er virkelig en god måde at gøre det på 🙂 På den måde bliver det et aktivt valg, hvad vores penge skal gå til. Vi finder stor glæde i at have sparet op til f.eks en ny sofa, eller at kunne rejse fordi vi har taget de rigtig valg. Vi kan også lynhurtigt se konsekvensen af et valg. Hvis vi f.eks bruger 600 kr. på at gå ud at spise, så betyder det 600 kr. der går fra noget andet. Vi skal tage de 600 kr. fra. f.eks tøjkontoen eller gavekontoen. Det giver et super godt økonomisk billede og forståelse. Ellers er vi tilbøjelige til at bare kører kortet igennem og så glemmer man lidt at pengene jo kommer et eller andet sted fra 😉

Hæv kontanter
Derfor er jeg også ked af, at vi går mere og mere væk fra kontanter. Det er noget nemmere at holde styr på kontanter end på et kort, som bare kan køres igennem en maskine. Man skal virkelig være god til at styre sit forbrug der. Hver uge lægger jeg 1100 kr. i madpungen. Når jeg handler kan jeg se hvad der er tilbage. Jeg kan se, at nu skal jeg til at være tilbageholdende og kun købe de helt nødvendige varer. Hvis jeg bruger kort, så kan jeg ikke huske beløbet i 5 sekunder og hvis det så er 2-3 beløb på en uge, så er det stukket helt af for mig. Jeg ville ikke tænke over konsekvensen af at lægge lidt ekstra i kurven.  Måske er du bedre på det område, men ellers prøv at hæve et fast beløb som jeg gør 🙂

Du har et valg
Ofte kan man vælge hvad man vil bruge sine penge til. Vil man købe økologisk, have den nyeste telefon, rejse, tage i Bonbonland, spise take a way 4 gange om ugen, købe dyrt mærke tøj, købe billigt tøj osv. Der er jo intet der er rigtig eller forkert, men bare det er bevidst. At man tager et valg.  Jeg har svært ved at høre folk der klager sig over at ikke at have penge, og så sidder med med den nyeste telefon, iklædt dyrt mærketøj. Valg, valg, valg. Det er det eneste det handler om. Man kan rigtig mange ting, så længe man tager bevidste valg og overholder det man bestemmer sig for 🙂

Det var så mine gode råd til at få madbudgettet til at række lidt længere. Husk at det altid er et valg hvad du vil bruge dine penge til 🙂

Følg FruSpinat på Facebook. Så kan du følge med hver gang der kommer et nyt spændende indlæg på bloggen. Du finder os lige her – FruSpinat.dk

 

(Visited 1.402 times, 1 visits today)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *