Tarme i topform – anmeldelse af ny bog

Tarme i topformIndrømmet – en bog om tarme, det er da hverken sexet, lækkert eller smukt. Nej, men det er interessant og noget vi alle kunne have godt af at gå lidt mere op i 🙂 I dag udkommer “Tarme i topform”. En bog der er skrevet af Irene Brøndum (Klinisk diætist ), Majbritt L. Engell (bachelot i ernæring og sundhed) og Prof. Oluf Borbye Pedersen (professor og forskningsleder på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet).Jeg har valgt at anmelde bogen her på FruSpinat, da jeg synes det er rigtig spændende viden. Det hænger ikke rigtig sammen med grillmad, men andre ting interessere mig også 😉 Læs med hvis du har lyst.

Om bogen
Vi starter med fødslen. Da vi åbenbart danner vores tarmflora allerede der og de første måneder af vores liv – altså den tarmflora som vi har hele livet. Hvilket jeg synes er rigtig interessant. Det bedste er i følge bogens forfattere, at vi bliver født naturligt og før så mange af vores mors skede- og tarmbakterier som muligt indenbords. Det styrker vores tarmflora.

Hvis man så er født med kejsersnit, får man jo ikke alle disse bakterier fra moren. Det giver øget risiko for mange sygdomme senere i livet. Sygdomme som  Astma, allergi, børnegigt, diabetes, forskellige bindevævssygdomme, kroniske tarmbetændelse, børneleukæmi og fedme  (34% højere risiko for at blive overvægtige, end børn der er født naturligt).

Og så lærte jeg bestemt også noget nyt om brystmælk og amning 😉 Brystmælken indeholder nogle sukkerstoffer, som før gifidobakterier til at vokse og dermed producerer flere enzymer, der danner et antiinflammatorisk miljø i tarmen. Børn der før modermælkserstatning og ikke brystmælk i de 6 første måneder, har dobbelt så stor risiko for at udvikle overvægt senere i livet. Se så er det jo noget værre møg, når man som mig, er født ved kejsersnit og aldrig er blevet ammet. Det fortæller mig bestemt lidt om at der er en grund til at jeg er overvægttig 😉

Så kommer der forklaringer om de forskellige bakterier i tarmen og deres virkning. Det er teknisk, men meget interessant. Det næste afsnit er lidt mere interessant (for mig). Det handler nemlig om hvordan sukker, frugtsukker og sødestoffer påvirker tarmen. For mig er det overraskende at læse, at en kost der er rig på sukker, ændre tarmbakterierne og kan påvirke den kognitive fleksibilitet. Og ikke mindst forringelse af både langtids- og korttidshukommelsen. Se det fik da mig til at tænke gevaldigt over min kost.

Vi når også omkring andre spændende emner der påvirker tarmen og effekten af det. F.eks gluten, kød, tilsætningsstoffer, fedt osv. Og om hvordan tarmbakterierne styrer vores vægt og blodsukker, hvordan de styrer vores immunforsvar, påvirker vores hjerne (bla. er det et godt afsnit om depression).

Du får også 4 ugers madplan med i bogen 😉

Hvad skal vi så spise for at optimere vores tarme?
Egentlig er det ting vi har hørt før. Begrænse Mængden af gluten, kød, usundt fedt, sukker og tilsætningsstoffer i maden.

Og det er jo godt. Så starter man ikke på helt bar bund 😉 Her er en liste fra bogen om hvad du kan spise og hvad du skal begrænse.

Ting du gerne må spise

Alle slags grøntsager

Alle slags bær

Fisk og skaldyr

Fjerkræ

Nødder, mandler, frø og kerner

Surmælksprodukter og ost

Ris, havre, hirse, boghvede, quinoa og kartofler

Bælgfrugter og linser

Vand, te, og kaffe

Mørk Chokolade

Begræns

Gluten

Sukker og mad og drikke sødet med frugtsukker

Kød fra firbenede dyr som okse, lam og svin

Forarbejdet pålæg

Færdigretter og fastfood

Kosistensmidler

Sødestoffer

Selve opskrifterne
De er udarbejdet af Majbritt Louring Engell og er som alt fra hendes hånd, virkelig gennemarbejdet og lækkert. Det er super flotte billeder. Opskrifter virker nemme at gå til og er som vi kender dem fra f.eks 10 ugers boostkur og Diabeteskuren. Jeg har fået lov til at bringe et par opskrifter fra bogen, som I vil få de næste par dage 🙂 Så kan I se hvad jeg mener 🙂
Min mening om bogen
Fantastisk bog, som har lært mig rigtig meget om mine tarme. Jeg er sikker på, at jeg vil bruge meget af den nye viden, til min kost i fremtiden. Jeg synes alle mennesker burde læse denne bog. Mænd som kvinder. Det er meget nyttig viden.
Jeg er vild med Majbritt´s opskrifter og jeg kan lide det kapitel som Oluf Borbye Pedersen har skrevet. Hvor han fortæller om sit eget liv, og om forskningen. Det er gjort på en interessant måde, så man har lyst til at læse det. Og så elsker jeg det at en meget veluddannet professor kan skrive at “Jo mere viden vi får om vores gener og om Mikrobiom i tarmen, jo mere tilbageholdende er vi forskere med at påstå, at vi kan give kostråd, som er optimale for alle mennesker. DEN rigtige og DEN sunde mad findes ikke.”
Altså at mad virker helt forskelligt på os. Det som er godt for mig, er måske ikke godt for din krop. Det er fantastisk ikke at blive dikteret en kost. Oluf mener man skal eksperimenterer med sin kost og mærke efter. Det er vi jo en del der har ment i et par år nu, så det er skønt at læse det fra en professor 🙂 Og så endelig en der mener at det ikke er det man spiser til fest, men til hver dag der skader (ja, den er godt nok – det står i bogen).

En prut skal ikke lugte, den skal dufte. Af skovbund.

– citat fra Oluf Borbye Pedersen
Hvis jeg skal komme med en smule dårlig kritik af bogen, så er det at jeg ikke kan lide det sprog der er brugt i bogen. Jeg er måske for gammel 😉 Men jeg synes at sprogbruget er meget ungt, smart og at det ikke hører til i en bog – men det er jo bare mig.
Men som skrevet en bog der er alle pengene værd og ikke mindst værd at bruge sin tid på 🙂 Bogen er i øvrigt en flot udgave i hard cover og med 256 sider. Virkelig flot.
Du kan købe bogen her hos Politikens forlag
Husk at se med på bloggen her de næste par dage og få et par skønne opskrifter fra bogen.
.
(Visited 40 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Tarme i topform – anmeldelse af ny bog

 1. Kære Fru Spinat

  Jeg er i fuld gang med bogen – og er meget begejstret.
  Bogen gør bakterier og tarmflora til et emne man gerne bruger flere aftner på – og læser afsnit igen.

  Men jeg må sige at jeg er uenig med dig på et punkt… Sprogbruget.
  Jovist er sprogbruget ungdommeligt, men det er gjort på en rigtig fin måde.
  Denne bog vil i mine øjne tiltale en større målgruppe end andre artikler skrevet i et mere akademisk sprog.

  Bogen er udgivet fra Politikens Forlag i samarbejde med IForm, hvilke naturligvis gør at sprogbruget minder om måde IForm skriver på. Dette er forfriskende, da denne information ofte vil gå tabt uden for forsker verdenen – bl.a. grundet sproget.

  Det er absolut en bog jeg vil anbefale ALLE at læse… Uanset interesse for fødevare og sundkost. Den vil højst sandsynligt kunne hjælpe flere end vi kan forestille os, da vi lever i en verden fuld af stress, allergi og maveonde. For ikke at snakke om livsstilssygdommene mv.

  Bogen er allerede en fast del af mit køkken – både opskrifter og faglig tekst vil blive læst og brugt igen og igen. Jeg er ikke et sekund i tvivl om at den vil hjælpe på min småskavanker samt give min datter den bedste gave med videre… nemlig en god bakteriediversitet!

  Hatten af for at videreformidle et emne hvor det umiddelbart synes svært at fange et bredt publikum… Jeg er vild med det!

  Tak!

  1. Kære Louise
   Ja, det er en rigtig god bog. Jeg er bestemt også glad for den 🙂 Det er så spændende viden. Tænker at det med sprogbruget måske handler om alder 😉 Det fangede ikke lige mig, men jeg er ikke i tvivl om at det fanger mange andre. Tak for din tilbagemelding om det. Og jeg er faktisk glad for at du skriver det, for sådanne en god bog fortjener alle de rosende ord, den kan få med på vejen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *