Det her er nok det bedste og lækreste kød jeg har fået længe. Guf det var godt. At jeg så også lige ramte tilberedningen perfekt gjorde det jo kun endnu bedre 😉
Retten er et forslag til nytårsmenuen 🙂 Derfor de lidt festlige kartofler 😉 De smager nu også godt og sammen med det lækre kød og saucen, er det et perfekt måltid. Der er en masse billeder under opskriften, der viser hvordan man laver de forskellige ting. Og selvom retten måske ser lidt svær ud, så er den faktisk ganske enkel at tilberede 🙂
Kødet er en lidt speciel udskæring, da det kun er den øverste del at mørbraden. Det gør det lidt mere til en steg, end det man normalt kender som mørbrad. Men smagen og mørheden er fuldstændig det samme – og prisen endnu bedre. Hvis du ønsker det, så hedder det mørbradhoved 🙂
Husk du kan følge mig på
Facebook og på Instagram.
Urterullet oksemørbrad med kartoffelroser og portvinssauce
Opskrift af Fruspinat.dk
– 6 personer
1/2 oksemørbrad – øverste del 1/2 oksemørbrad
salt og peber
1 dl. Dijon sennep
2 dl. persille
1 dl. mixet krydderurter (f.eks rosmarin, timian og oregano)
4 fed hvidløg
1/2 liter vand i bradepanden
smør til at stege i
Roser
24 stk.
1200 g. kartofler
salt og peber
ca. 50 g. smør
Sauce
stegesky
1 dl. portvin
2 dl. piskefløde
1 terning (eller anden oksebouillon)
salt og peber
maizena til jævning
kulør
Tilbehør
smørdampet forårsløg
Oksemørbrad
Skyl og rens krydderurterne. Hak dem fint sammen med hvidløgene. Kom det over i en skål. Afpuds kødet hvis der er sener på det. Dette flotte kød havde en sene på oversiden ellers intet. Kom det du skærer fra i bradepanden, du skal bruge senere. Det giver smag til saucen. Smelt smørret på en stor pande og brun kødet godt på alle sider (husk at komme salt og peber på). Tag kødet af panden og lad det køle 10 minutter. Smør sennep på stegen. Den skal være dækket over alt, af et tyndt lag. Fordel nu de hakkede krydderurter over hele stegen. Læg stegen på en rist med en bradepande under. Kom vandet i bradepanden. Sæt stegen i en 200 grader varm ovn (ikke varmluft) i ca. 40 minutter. Tag stegen ud og pak den ind i sølvpapir. Lad stegen hvile 20-30 minutter inden du skærer den ud.
Bruger du stegetermometer (giver mere korrekt stegning)
Grill stegen ved 200 grader til den har en kernetemperatur på 48 (ca. 25 minutter, alt efter størrelse). Tag stegen ud og dæk den til. Lad stegen hvile i ca. 20 minutter, inden du skærer den ud. Den skal gerne ramme 52 grader (synes jeg). Men vælg selv den temperatur du ønsker dit kød skal være. Husk at tage det af ca. 4 grader før den temperatur du ønsker, da den ligger og steger færdig.
Kartoffelroser
Skræl kartoflerne og skær dem i meget tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern. Smør en form til minimuffins (du kan også bruge en form til almindelige muffins, men så skal de bage længere). Fordel de tynde kartoffelskiver i formene. Start udefra i hver form og fyld op til du har en flot blomst i hver form. Pensl blomsterne med smeltet smør og drys med salt og peber. Bag blomsterne i ca. 60 minutter ved 200 grader.
Portvinssauce
Kom stegeskyen gennem en sigte, ned i en gryde. Tilsæt portvin og piskefløde. Lad det simre i 15 minutter. Smag til med salt, peber og evt. en oksekødsterning. Jævn sauce og kom kulør i, hvis det behøves.
FruSpinat.dk
Der skal bruges massere af urter til.
Puds kødet af, da senerne er seje at tygge i. Der sidder en sene på oversiden.
Så flot bliver kødet
Så skal kødet brunes
Smøres med sennep
Og rulles i urter
Læg kødet på en rist i en bradepande og så skal det en tur i ovnen
Skær kartoflerne i tynde skiver. Jeg brugte et mandolinjern
Begynd udefra og arbejd dig ind mod midten. Det tager tid, så gør det ikke i sidste øjeblik. Man kan sagtens lave kartoflerne i god tid og så lige varme dem når de skal bruges.
Flotte bagte roser
Skær kødet ud
Den flotte og ikke mindst meget velsmagende anretning.
.
Det ser rigtig flot og lækkert ud.
Tror jeg “låner” din ide med roserne her til nytår .
Tak for at du ville dele dine opskrifter.
Godt Nytår
Helene
Godt nytår til dig også 🙂 Helene.
Hej skal prøve de lækre kartoffel roser. Tror du jeg kan lave dem færdige idag, og så varme dem i morgen
Hej Tina
Ja, det kan du sagtens. Vi havde nogle til overs som vi varmede dagen efter. De smagte fint 🙂 God plan at lave dem i dag, hvor man har lidt mere tid 🙂
Godt nytår
Ser rigtig lækkert ud og tror det lige har reddet os til weekendens mad med gæster 🙂
Har dog lige et spørgsmål, bliver det ikke stærkt med alt det dijon sennep?
God dag
Mvh.
Jacob
Hej Jacob
Jeg bruger en mild sennep og kan faktisk ikke lide sennep 😉 Men sennep får en helt anden smag, når man bruger det på denne måde. Det kan næsten ikke smages 🙂 og giver en god syre og smag til retten 🙂
Ellers så bare giv det et helt tyndt lag første gang du prøver. Du kan evt. lave en smagsprøve (hårdt liv), hvor du bruger en bøf 😉
God fornøjelse
40 min ved 200 grader lød af meget, men jeg fulgte opskriften og desværre blevet kødet helt gennemstegt, men smagte stadig godt. Er det en fejl med 40 min ved 200 grader?
Hej Ghita.
Lavede faktisk selv denne opskrift i tirsdags igen, og har lavet den mange gange. Kødet bliver super perfekt hver gang. Men måske du bruner det mere end jeg gør? Måske var din steg mindre end min? Kød er meget forskelligt og man skal altid vurdere det man står med.
Du kan se mit resultat på billedet og det som jeg lavede i tirsdag så lige sådan ud.
At det går fra dejligt rødt kød til gennemstegt forstår jeg ikke 🙂 En anden gang kan det være godt at bruge stegetermometer, så er man altid sikker. Det må jeg hellere skrive ind i opskriften.